VEGAN CASHEW-MOZZARELLA OCH OSTMISSBRUK

En av Stephanies allra största laster är onekligen hennes otroliga förkärlek till ost. På den nivå att hon näst intill emellanåt kan ses som en ostmissbrukare (Feffans motsvarighet är mjölk… helst riktig bonnamjölk… en ”något” dålig kombo när man också har helskägg med en stor spretig mustasch…). En av de mest positiva aspekter med Stephanies tendens till ostmissbruk är att finns det en ost i kylen så behövs det definitivt inte oroas över dennes bästa före datum…

Nedan ses ett perfekt exempel på denna entusiasm som infinner sig när det finns en delikat ost i kylen. I detta fall en bit av den fantastiska Vesterhavsost. En  ost som upptäcktes av Stephanie på Mikkellers bar i Köpenhamn, där man kan beställa in denna godsak som snacks till ölen, och som nu troligen (i konkurrens med Soldattorpets fantastiska Pigan…) är den ost som paret oftast inhandlar på Möllans Ost. En krämig hårdost med perfekt sälta, där man nästan kan känna saltkristallerna…

Nåväl, en söndagsmorgon, efter en kväll ute med lite fest och dans, så var detta synen som mötte Feffan i kylen när han steg upp. Det verkade då onekligen som det varit en mus framme och tagit sig ett bett under natten. Efter att samlat de huvudmisstänkta för förhör och jämfört de misstänktas bettrad med avancerad Sherlock Holmes-teknik så visade det sig ”chockerande” vara ett insiderjobb i form av Stephanie. ”Man ångrar aldrig ett bett ost”, sa Stephanie då glatt och tog sig ett bett till.

IMG_20150530_220234

Med dessa mejerilaster i åtanke försöker vi emellanåt helt eller delvis utesluta mejeriprodukter, då vi (och genomsnittssvensken…) får i oss mer mejeriprodukter än vad som är bra för våra magar. En av lösningarna på detta är att hitta goda veganska varianter på ost.

En sådan är denna cashew-mozzarella, som gör sig otroligt bra på en macka med tomat och lite rödlök. Ostcravingen löses därmed för den gången utan att känna att vi varken behövt avstå ost eller ätit ost. Å i ärlighetens namn så är den, likt många andra vegetariska/veganska substitut, i vissa rätter klart godare än den riktiga mozzarellan. Vi kommer framöver dela med oss av ett par sådana rätter eller tillbehör till, som vi anser vara lika goda eller godare än ”originalet”. Däribland ”fake fish tacos” och vegansk majonnäs.

Recept:

4,5 dl cashew (blötlagda över en natt)

400 ml hett  vatten

6 msk tapioca stärkelse

4 msk nutrional yeast

1 tsk sea salt

1 msk citronjuice

Gör så här: Häll allt i en blender och mixa till en slät krämig massa. Häll i en kastrull och värm upp på medium värme och vispa hela tiden under ca 10 min. Tills det har blivit tjockt, ta bort från värmen, och låt stå någon minut. Fyll sedan en stor skål med iskallt vatten och salt. Forma valfria bollar av smeten och lägg i skålen med iskallt vatten, och låt dem ligga där i någon minut. Ta upp och forma till valfri form. Håller några dagar i kylen, annars kan man frysa ner ”osten” och ta upp en bit när man blir sugen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *