VART TOG ALLA VÄGEN?

Vackra och mysiga hösten har onekligen anlänt. Denna gången utan en sensommar som övergångsperiod. Ett tydligt tecken för oss (utöver alla uppenbara årstidstecken, likt lövens nyvunna fäbless för att nu vilja lata sig på marken istället för att dansa i kronan…) har blivit att folk vips därmed är borta från utegymmet (och parkerna och stadens gator också för den delen…), som sedan maj annars varit fullt med folk även regniga dagar. Och i år då längre än vanligt in på året, eftersom sommaren dröjde sig kvar längre än vanligt.

Idag blev det ett morgonpass innan Stephanie gick till jobbet och Feffan satte sig för deadlinedag. Att träna på morgonen kan onekligen vara svårmotiverad när man ligger nerbäddad under ett varmt täcke eller ser den lite disiga kylan utanför. Men belöningen är så mycket större, då man kickstartar hela kroppen och speciellt hjärnan. Aldrig är man så skarp en dag som när man inlett den med ett träningspass. Att få in ett gäng armhävningar, några situps och tio burpees innan morgonduschen kommer enbart det visa grym effekt. Så kör lite favoritövningar i underkläderna och kickstarta morgonen under två veckors tid för att testa skillnaden!

2016-10-24-08-41-54Stå på händerna är perfekt uppvärmningen för att förbereda hela kroppen på att ”nu kommer du behöva använda musklerna serru”. Vågar man till en början inte stå på händerna som Steph gör här så går det lika bra att med kroppen vågrätt över marken sätta fötterna mot planket och med händerna i marken backa sig upp så långt man vågar/orkar/kan.

Det konstiga i det hela är ju att det är nu folk verkligen behöver lura till sig energi på alla möjliga sätt. Och att träna utomhus så här års är onekligen ett briljant sätt att ge sig själv en liten extra energikick genom att få känslan av att syresatt sig lite extra i den underbara friska höstluften. Hinner man tajma träningen under en tid solen är uppe, antingen morgon, lunch eller en dag man checkar ut lite tidigare från jobbet, så är det ju en bonus, då solljus är bevisat att hjälpa kroppen till att känna sig piggare. Därmed än viktigare under det mörka halvåret att släppa in all ljus man kan till sensorerna bakom våra ögon. Att smålura vår kropp genom olika knep till att få oss att må bättre i vardagen ska aldrig underskattas. De i gänget som är bra på att fortfarande träna utomhus är väl löparna, där många föredrar att springa så här års när luften är lite krispigare.

2016-10-24-08-44-23-2 2016-10-24-08-44-30-2

2016-10-24-08-44-30-1 2016-10-24-08-44-22

Upphopp är en pulshöjare och benbrännare av rang. För den som vill öka sin förbränning är det därmed lite av en totalövning, då puls förbränner fett och benmusklerna är kroppens största muskelparti och därmed den som bränner mest när man aktiverar dem.

Det som behövs klädesvis för att göra uteträningen fortsatt behaglig på hösten är i det stora hela ett underställ, en vindtät jacka, en mössa, ett par handskar och ett par goa tights. Skorna funkar ju året runt om man inte springer i snö ute i skogen. Är man frusen av sig är man det inte länge, då man ju snabbt blir varm av att småjogga bort till gymmet och sedan håller man både pulsen och därmed värmen uppe ända tills man är hemma igen.

2016-10-24-08-43-27En bonus med att använda sin vikt att träna med är att man inte har lika lätt att skada sig som när man lyfter tunga vikter inomhus.

 

Favoritgymmet i Malmö fortsätter vara skosgymmet inne i Pildammsparken. Ett utegym som har så gott som allt man kan önska sig. Inga konstiga försök till att bygga maskiner som påminner om innegymmet, utan mer en klassisk lekplats för chins, att stå på händer mot plank, klätterbana, betongklumpar för upphopp, stänger för dips, o.s.v. Underbart och billigt för en kommun att bygga, med en kostnad på under 200.000.

Man ser alla åldrar på plats, från 7-åringen som följer med och leker medans dennes föräldrer tränar till 80-åringen som gör några steg på minsta betong-klumpen för att hälsosamt höja pulsen. Så detta är något alla kommuner borde investera i för folkhälsans skull. Några riktade undervisningstillfällen för att lära ut hur man kan använda de olika stationerna så hade det kunnat bli nästa folkhälsorevolution. Det hoppas vi båda, även om vi tills dess njuter av att få ha gymmet för oss själva i ett halvår framöver.

 

En kommentar Skriv kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *