PÅ TVÄR I TVÄRDRAGET

20160325_102754Tre fina chilisar någon månad efter de skänkts till Feffanies av vännen Kungen. En var av Elephant Pepper, Mushroom Red Pepper och Kitchen Pepper. Speciellt förstnämnde blev en favorit, då den hade ett väldigt tjockt kött och gick att i små bitar använda som en mer spännande paprika över sallader och köttbitar, eller steka i skivor i olivolja för fantastiska chilichips.

Ingen av oss två Feffaneser har någonsin haft gröna fingrar. Även om båda under sin uppväxt tyckte det var förvånansvärt roligt med hus- och tomtvårdssysslor som att till exempel klippa gräsmattan (speciellt Stephanie…) och skotta snö (speciellt Feffan…). Feffan har i och för sig fina minnen av att hjälpa sin mor i lilla potatis-, grönsaks- och örtlandet på baksidan under slutet av 80- och början av 90-talet. Men att ens kalla honom hjälpreda då är troligen att ta i.

Då en av våra drömmar i livet är att när vi flyttat till vårt nästa boende kunna odla så gott som all vår egen mat så är det ju helt klart dags att få bådas fingrar rejält gröna. Och det illa kvickt. I år har därmed våran matsals varit vårat egna lilla växthus. Med stora chili- och tomatplantor, meloner, vitlök, massor med örter och lite annat smått och gott utspridda runt omkring där de kan tänkas få soltimmar som bäst passar dem. Att följa de små rackarna från ögonblicket de först tittar upp över jord, till stora producerande matväxter på bara några månader har varit ett otroligt givande nöje. Allt det gröna, och under tiden det bars frukt totala färgsymfoni, har onekligen piggat upp i hemmet. Vi har blivit än säkrare på att vi vill ut bland verkliga naturen och odla.

2016-05-14-09-43-11Chillisarna på väg uppåt i storlek. Här i maj, ett par månader efter vi fått de små plantorna.


2016-05-03-12-05-14
En blomma klart redo att pollineras. Vart är topsen älskling!!!

Många är också de läxor vi redan lärt oss bara denna sommar. Som t.ex. vad ”spinn” är för litet djur. Något vi gärna gått hela livet utan att veta, då de små spindlarna käkade upp alla blad på våra melonplantor och effektivt därmed mer eller mindre kvävde plantorna. Det enda positiva vi har att säga om ”spinn” är att de har god smak, då de också visade sig vara störtförtjusta i koriander.

Och än viktigare månne, att chilis (och många andra plantor, likt tomaten…) inte pollinerar sig själva. Kungligt vist råd var att med en liten tops peta i de fullvuxna och utslagna blommorna. Då trillade mycket riktigt det ner en skörd pollen och blomman var nöjd med att nu uträttat sin livsuppgift. Istället för 1-2 chilisar per planta så rasslade det till på någon vecka och det var små chilisar på varenda gren. Häääärligt.

2016-10-22-18-27-19Chilisarna precis efter de första nya bladen börjat titta fram under början av oktober, några veckor efter Feffanies trodde de dödat växterna. Extas!

Nåväl. För två månader sedan började våra fina växter tappa blad och vissna. Ingen spinn skådas på bladen denna gången. Naturens gång tänkte vi och funderade inte så mycket mer på det just då. När man sedan på internets outgrundliga vägar råkade finna sig på ett chil-forum så dök en post upp om att chili-plantor inte gillar tvärdrag, eller drag över huvudtaget (som i blåst då… de älskar drag på fest…). Instinkten hade det tidigare tänkts att de mådde bra av att luftas lite, men direkt så stängdes alla fönster runt chilisarna och tomatplantan. Bara några veckor sedan dök det upp fina små gröna färska blad på chilisarna och till och med några nya blommor på tomatplantan. Nu, några månader senare, har till och med chilisarna börjat blomma så smått igen, så hoppet om en vinterskörd lever. Samt så levererar tomatplantan fortfarande små fina tomater efter att ett tag satt sig på tvären i tvärdraget och stängt ner produktionen.

2016-10-22-17-44-45Ett visset blad och en nyutslagen blomma är inte den vanligaste av synerna från samma planta. Här med månen som vittne.

2016-10-22-18-07-11Tomatplantan vill, likt chilin, inte chilla – utan fortsätter efter stängda fönster producera frukt.

2016-08-07-17-21-24Lite av årets skörd av Mushroom Red Pepper.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *