Nu är Det Väl (Folköls)Revolution På Gång? Det är onekligen Bob Hund som börjar snurra i skallen när vi (Feffanies och kära vännen Louise) glider ner för Hornsgatan under vårat senaste besök i Stockholm.
Denna gång blev det sju olika spännande ölsorter som följde med hem till Malmö från Stockholm. Tema var suröl. Friskt.
Vi är på väg till fantastiska Barobao för att bli bjudna på en underbar middag av Stephs mor och hennes goa kille. Med lite tight om tid så ”ska vi bara…” glida inom The Tea Centre of Stockholm för att köpa Lapsang Souchong, en rökig smaksensation inom teer som vi tidigare under dagen fått serverade på Svenskt Tenn. Redan på Svenskt Tenn snurrade idéerna på hur denna fantastiska rökiga och tjäriga smak, som tog oss tillbaka till minnen från Marinmuseumet i Karlskrona, på olika sätt skulle kunna integreras i mat och dryck. Mer om det senare. Ett par affärer innan Tea Centre så ser vi en skylt som får oss alla att dra på smilbanden. FOLKÖLSBUTIKEN. Detta låter ju helt fantastiskt!
Runt om i landet är det något av en folkölsrevolution på gång. I revolutionärernas led är det inte exkluderande som gäller, utan här hittar man även alkoholfri öl, diverse bär- och fruktdrycker samt en och annan från den annars utdöende lättölskulturen. Den sistnämnde är annars på väg att följa dronten in i mytologins värld, då den helt enkelt konkurreras ut som någorlunda menlös till all den rolig öl som numera börjat dyka upp bland alkoholfria alternativ. Allmän variation inom alkoholfri dryck som är ämnad för fest och umgänge, men inte nödvändigtvis en raketfylla, är onekligen en av den störst uppåtgående trenderna idag. Till och med på Systembolaget.
FOLKÖLSBUTIKEN lever upp till (och mycket till…) de tankar och förväntningar som hinner fara genom huvudet innan vi nått fram till skylten och trampat in. En liten lokal, men smakfullt spartanskt inredd med ölen placerad i hyllvis på var sida om entrén gör att det ändå känns luftigt. Inomhus finns det också ett par platser för den som hellre än att köpa med sig ölen tar ett par öl på plats. Att de fokuserar på och endast tillhandahåller nordisk öl är en extra krydda som borde kunna locka turister. Också logiskt, då folkölen är en främst svensk företeelse.
Till historien över varför folköl är sådan extas hör ju att ena hälften av Feffanies (dagens skribent, Feffan), länge varit en folkölsentusiast. Så ens tanken på en sådan här butik är ju något av att ha nått Nirvana bland öl. Steph däremot brukar hitta sina favoriter bland de starka IPO:rna. Smaker som är lite för maffiga för dagens skribent. Dagens skörd blev alla 3,5%-are. Men eftersom det är roligt att skriva ut vid varje så gör vi så ändå:
* Dugges Tropic Folk – En 3,5%-ig Sour Fruit Ale. En av två som testats. Oerhört härligt syrlig. God nu på hösten och en tydlig favorit inför sommarsäsongen, där denna måste vara helt fantastisk en solig juli-dag.
* Nanna Orange Gose – Även denna en 3,5%-ig rackare. Bryggd av Tempel Bryggdhus. Ingen av Feffanies uppskattar apelsin i t.ex. choklad, men i öl funkar det onekligen. Troligen bl.a. för att apelsin-smaken inte överdrivits på något sätt, även om den är tydlig. Också en härligt god öl som kan hittas ett par specialtillfällen där den skulle passa in. Kanske till Ris à la Malta nu under jul?
* Folk Mjöd Svamp – 3,5%-ig numrerad öl från Jämtlands Vingård med smak av trattkantarell. En öl som vi båda ser oerhört mycket fram emot att testa. Kommer intas med en måltid speciellt utvald för tillfället. Ölen var som sagt numrerad och d etta är nummer 5 av 42. Den öl som känns mest spännande att testa. Månne troligen inte godast, men som sagt – mest spännande. Omdöme följer framöver.
* Picnic Sour Ale Organic – 3,5%-ig från Brekeriet. Också en numrerad öl från en liten utgåva. Detta nummer 34, dock på flaskan lämnat osagt av hur många. Huvudsmaken är rabarber, så denna rackaren kanske ska intas till en pajefterrätt framöver. Rolig smak som är så logisk inom surölen att man undrar varför ingen gjort det tidigare. Omdöme följer framöver.
* Pineapple Gose – 3,5%-ig öl av Omnipolo. Ananas-smak och därmed något som låter sjukt friskt (som sagt, temat för denna inhandlingen blev till stora delar surt och friskt…). Ses fram emot! Omdöme följer framöver.
* Mango Lassi Gose Bianca – 3,5%-ig och dagens andra från Omnipolo. Mango Lassi är en av mina (Feffans) favoritdrycker. Beställs ofta som sällskap till indiska rätter. Ska bli oerhört spännande. Omdöme följer framöver.
* High Nose Scoville – 3,5%-ig från Höganäs Bryggeriet. En rackare som köptes speciellt i åtanke med att chili-fantasten Kungen (inte Carl XVI…) är på väg ner till nästa helg. Jag själv tycker chili är överskattad i efterrätter och drycker, Stephanie är gladare för det i choklad än mig. Sen älskar jag det mat däremot. Ska bli rolig rackare att testa. Troligen med choklad ändå, då de funkar som komplement till varandra. Omdöme följer framöver.
Ha en god helg folks! Nu ska vi på middag och leka lite!
/ Feffan
Uppskattar att du också lyfter alkoholfria alternativ, heja!
Tackar! Inspireras av dig på det! Vi har märkt att vi är så oerhört produktiva och harmoniska i både kropp och knopp de gånger man håller sig helt alkoholfri 3-6 veckor i sträck. Så ska jag vara ärlig tror jag vi rör oss till ett så gott som alkoholfritt leverne. Med 1-2 glas vin/öl i månaden till speciella middagar där det förhöjer, sen kanske några fester vid speciella tillfällen. Om det känns som något man tycker är skoj, inte bara för att det förväntas. För den sociala akoholtvångsnormen är onekligen värd att ifrågasätta även som alkoholförtärare. Att det talas mer om att man får komma in på puben än att man får rösta när man fyller 18 är väl ett av de tydligaste tecknen. I och för sig är de nya generationera helt klart mer alkoholmedvetna och verkar vara de som kommer vända trenden som stort.
Det kommer dessutom bli än lättare nu när producenterna allt mer börjar närma sig likvärdiga produkter till de existerande alkoholalternativen. Vi testade t.ex. ett rökigt te sist i Sthlm, det tänker vi att man kan kallbrygga till en alkoholfri whiskey alá Laphroig!